Knutselwerkjes opruimen

Hoe kunnen we helpen?

< Terug

Wat te doen met al die prachtige knutselwerkjes van je kinderen en/of kleinkinderen? Het liefst zou je ze allemaal willen bewaren en zijn ze allemaal even waardevol. Maar dat levert overvolle vensterbanken, prikborden en kasten op. En dat is toch ook niet waar je heel erg blij van word…

Mijn zoon is inmiddels 14…..

En nu hoor ik je denken, wat doet die foto met al die knutselwerkjes dan bij dit bericht?

Nou, dat zal ik je vertellen. In die 14 jaar dat mijn zoon er al is, heeft hij oneindig veel kunstwerkjes gemaakt: Tekeningen, lego-bouwwerken, 3D knutsels, kerststukjes, kleitaartjes, verfuitspattingen, gedroogde bladeren, moederdagknutsels, etc, etc…..

En had ik al deze werkjes nu bewaard, dan lagen nu denk ik alle schotten op zolder wel vol….

Ik heb met mezelf, toen mijn zoon 2 jaar was en de halve kamer vol stond en hing met knutselwerkjes, afgesproken dat het niet te doen zou zijn om alles te bewaren.

1 grote plastic bak

Ik heb er voor gekozen 1 grote plastic bak te gaan gebruiken voor alle werkjes die ik wilde bewaren. In het begin betekende dat dat ik bijna alles kon bewaren.

Maar na een tijdje raakte de bak vol en moest ik keuzes gaan maken. Omdat ik met mezelf afgesproken had dat ik maar 1 plastic bak wilde bewaren. Simpelweg omdat mijn opbergruimte beperkt is en ik ook graag andere spullen wilde bewaren.

En moesten er dus spullen weg. Of ik dat lastig vond? Natuurlijk! De eerste werkjes die ik weg deed, vond ik echt niet makkelijk. Ze dragen een moment met zich mee. Het lieve stemmetje toen hij het versje voorlas voor moederdag, het puntje van de tong uit zijn mond wanneer hij geconcentreerd aan het kleuren was. De verhalen die hij vertelde wanneer hij ’taartjes’ aan het maken was.

Maar al snel realiseerde ik me dat deze herinneringen niet aan deze spullen zaten. Die zaten in mijn hart. En konden dus ook niet verdwijnen door iets weg te doen. Voor de zekerheid maakte ik van sommige dingen nog wel een foto voordat ze weg gingen. Die kon ik dan gebruiken in mijn digitale fotoboeken.

En dat heeft geholpen om nu, bijna 14 jaar later, nog steeds maar 1 plastic bak te hebben met knutselwerkjes. Ieder jaar pakte ik de bak tevoorschijn, bekeek ik alle werkjes (heerlijk vond ik dat om te doen!) en nam ik besluiten over wat ik wilde bewaren en wat weg mocht. En ieder jaar mochten er meer werkjes van de jaren ervoor weg. Omdat er weer nieuwe leuke dingen bijkwamen, die ook de moeite waard waren om te bewaren.

Dus bedenk goed wat je met de werkjes wil. Wat wil je echt bewaren en waar kan je afscheid van nemen? Zoek een manier die bij jou en jouw huis past. En word blij van de spullen die je nog hebt! 💛

Foto’s maken

Daarnaast heb ik de afgelopen jaren van een aantal knutselwerkjes mooie foto’s gemaakt.

Voordelen van het maken van foto’s:

  • De knutselwerkjes nemen geen fysieke ruimte meer in;
  • De herinnering raak je niet kwijt;
  • De werkjes die je wel bewaart, krijgen meer waarde omdat dit de meest bijzondere exemplaren zijn;
  • De werkjes kunnen niet verkleuren of beschadigen;
  • Je kunt alle werkjes digitaal in één map bewaren. Mocht je er (op termijn) dan wat mee willen, dan heb je ze allemaal bij elkaar staan.

Wist je dat ik op mijn facebookpagina dagelijks Facebooktips met je deel? Je vindt mijn pagina op https://www.facebook.com/deruimtecoach/