Je kent het misschien wel: Je had je voorgenomen nu eens met volle energie op te gaan ruimen. Een hele middag heb je er voor gepland, je hebt een lekker muziekje opgezet en alle spullen die je nodig hebt, al klaargezet. Je gaat aan de slag. Meteen al in de eerste doos die je uit wil gaan zoeken, kom je een schat aan mooie herinneringen tegen. Hoe kun je nou ooit afscheid nemen van deze spullen met emotionele waarde?
En voor je het weet zit je weg te dromen bij dat piepkleine rompertje waar je puberzoon toch echt ooit ingepast moet hebben. De foto’s van vroeger waarop je ouders nog zo jong waren en alles nog konden doen wat ze wilden. Of dat boek dat je zat te lezen toen je je huidige man ontmoette….
Hoe kan het nou dat deze spullen zoveel emotie oproepen? En het daardoor voor velen zo lastig wordt om afscheid te nemen van deze spullen?
Fijne en overbodige spullen
Er blijkt een verschil te zijn tussen fijne spullen en overbodige spullen. En daar kan nu juist het probleem zich aandienen. Want wat als je huis inmiddels zo vol is geworden met allerlei spullen die een emotionele waarde hebben? Zo veel, dat je niet meer kan genieten van de mooie herinneringen en het meer een last wordt dan een lust?
Dan kan het zomaar zijn dat de spullen, die ooit fijne spullen waren toen je ze kreeg, erfde of gebruikte, zijn veranderd in overbodige spullen. En dan is het de vraag of je er nu, op dit moment, nog wel echt blij van wordt. Want als dat niet meer het geval is, kun je je afvragen of het verstandig is deze spullen te houden.
Emotie zit in jou en niet in spullen
Het eerste wat verstandig is om je te realiseren: De emotie zit in jou en niet in de spullen. Jij geeft de spullen emotionele lading want de spullen zijn gewoon spullen. Spullen wegdoen betekent dan ook niet dat je ook de herinnering wegdoet. Zonder die spullen kun je nog steeds terugdenken aan de bijzondere momenten die je meegemaakt hebt. De herinneringen zullen altijd blijven.
Foto maken
Ben je bang dat je, wanneer je afscheid neemt van de spullen, je ook afscheid neemt van de herinnering? Zoek hier dan een oplossing voor. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een mooie foto te maken van het voorwerp. Hierdoor kan de foto jou helpen herinneren. En kom jij erachter dat de herinnering inderdaad niet aan de spullen zit, maar gewoon in je hoofd blijft zitten.
Uit wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door de Ohio State University blijkt dat mensen die foto’s maakten van de spullen die zij wegdeden, minder moeite hadden om spullen weg te doen. Simpelweg omdat ze nog een foto hadden als aandenken.
Andere tips
Hieronder volgen nog wat meer tips die misschien wel voor jou kunnen helpen. Probeer ze eens uit. Wie weet zit er wel een tip bij die het voor jou net iets makkelijker maakt om afscheid te nemen van spullen met emotionele waarde.
Niet alles hoeft weg
Het gaat dus om overbodige spullen. Spullen waar jij last van hebt of van begint te krijgen. Spullen waar jij niet langer gelukkig van wordt en geen meerwaarde meer hebben voor jou.
Begin met opruimen eerst met de spullen die geen emotionele lading hebben
Het kan namelijk zijn dat wanneer je hier kritisch naar kijkt en besluiten neemt over wat mag blijven en waar je afscheid van gaat nemen, je daarna veel minder last hebt van de spullen met emotionele lading. Kom je deze laatste tijdens het opruimen tegen, leg ze dan nog even aan de kant.
Je bent niet verplicht om iets te bewaren
Spullen kunnen op een bepaald moment in je leven een duidelijke functie hebben, maar in veel gevallen verandert deze functie in de loop van de tijd. Het doel van een cadeau is bijvoorbeeld het geven en niet zo zeer het tot in lengte van dagen bewaren. Een tekening van je kind voor Moederdag had op het moment zelf enorm veel waarde, maar 10 jaar later is die waarde toch veranderd. Een erfstuk is prachtig, maar wanneer je nog een halve kamer met dozen vol spullen van de overledene hebt, is het niet meer om de persoon te herdenken.
Zorg dat de spullen met echte emotionele waarde een speciale plek in je huis krijgen
Spullen in een doos achter het schot bewaren, levert jou weinig plezier op. Maar een mooi beeldje dat je van je overleden moeder hebt gehad op een mooi tafeltje in je woonkamer zorgt ervoor dat je er echt van kunt genieten.
Maak een herinneringsdoos
Spullen die je heel graag wil bewaren maar die geen prominente plek in je huis nodig hebben, kun je verzamelen in een mooie herinneringsdoos. Deze kun je kopen (bijvoorbeeld https://herinnerdingendoos.nl) of zelf maken.
Realiseer je, dat wanneer je alle spullen voor je kinderen bewaart, zij later waarschijnlijk niet zullen weten wat waardevol is en wat niet
Juist door als ouder hier keuzes in te maken (dus bijvoorbeeld alleen de 2 kinderboekjes bewaren waar jij als ouder echt mooie herinneringen aan hebt omdat je deze in de avond altijd voorlas, in plaats van alle kinderboekjes) en de hoeveelheid behapbaar te houden (bijvoorbeeld 1 doos) geef je je kind iets echt waardevols mee wanneer ze uit huis gaan. Je kunt deze doos natuurlijk ook samen met je kind vullen.
Er komen nog meer spullen aan
Ik weet niet welke leeftijd jij nu hebt, maar grote kans dat je nog een hele tijd mee kan. Realiseer je dat er ieder jaar meer spullen bij zullen komen. Wanneer je niets weg doet, “verdwijn” je op den duur onder al je spullen. En ik kan me bijna niet voorstellen dat dat is wat je wil.
Wees niet te streng voor jezelf
Lukt het nog niet meteen om over alle spullen met emotionele waarde een besluit te nemen, laat het dan nog even zo. Het is een leerproces dus het hoeft echt nog niet meteen perfect te gaan.
Extra lucht
Het afscheid nemen van (overbodige) spullen met emotionele waarde is allesbehalve makkelijk. De spullen wegen zwaar. Wellicht voelt het ook echt als een zware bevalling. Maar wanneer het je lukt om toch afscheid te gaan nemen van deze spullen, zal je merken dat dit extra veel lucht gaat geven. En je verder gaat met de spullen die echt belangrijk voor jou zijn.
Wil je graag regelmatig tips & adviezen voor meer ruimte en overzicht ontvangen? Meld je hier aan.
Wist je dat ik op mijn facebookpagina dagelijks Facebooktips met je deel? Je vindt mijn pagina op https://www.facebook.com/deruimtecoach/