Opruimen met kinderen, een makkie!

In dit artikel laat ik je zien dat het zeker mogelijk is om op te ruimen met kinderen. Niet dat je kind na het lezen van dit artikel ineens verandert in een engeltje dat nooit meer iets laat slingeren, maar ik weet zeker dat de tips die ik je ga geven een positief effect kunnen hebben op het hele opruimproces. En dat opruimen met kinderen hierdoor makkelijker gaat worden. Al zal je op sommige momenten zeker een lange adem nodig hebben en is ‘herhaling’ dan het toverwoord.

Welkom

Stel je voor: je bent net klaar met het opruimen van je woonkamer. Je pakt een kopje koffie om te genieten van het resultaat. Want zeg nou zelf, zo vaak heb je toch geen tijd om dit te doen? Je kijkt op je klokje en bedenkt dat de kinderen ieder moment weer thuis kunnen komen van school.

En terwijl jij nog na zit te genieten, komen de kinderen binnen en is jouw woonkamer ineens veranderd in een heus slagveld. Binnen een half uur liggen overal jassen, tassen, schoenen, snoepverpakkingen en half leeggedronken glazen (met grote kringen onder de glazen). De bak met lego ligt dwars door de kamer en het plaid dat zo prachtig over je bank gedrapeerd lag, is plotseling veranderd in een tent. En daar is ’s avonds, wanneer jij naar bed wilt, eigenlijk nog niets aan veranderd.

Welkom in een gemiddeld huishouden met kinderen!

Kinderen mee laten helpen met opruimen

Hoe ga je het voor elkaar krijgen dat je kinderen een andere rol in dit verhaal gaan spelen en mee gaan helpen met opruimen?

Eerst maar eens beginnen met het goede nieuws. Want er is natuurlijk allang onderzoek gedaan naar de vraag of het goed is om onze kinderen al vroeg te leren opruimen. Het blijkt dat mensen die opruimen gelukkiger zijn omdat ze hun leven goed op orde hebben. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat kinderen die wanneer zij klein zijn al leren opruimen, zich later als volwassene zelfverzekerder voelen dan volwassenen die opgegroeid zijn in een rommelig huis en dit nooit hebben geleerd.

Wauw, dat is supergoed nieuws! Dus we hoeven ons als ouders niet schuldig te voelen wanneer we onze kinderen mee laten helpen met opruimen.

Ik wed dat je inmiddels wel nieuwsgierig bent geworden naar mijn tips. Dat je graag morgen, of liever vandaag al, wilt gaan starten. Nou, daar komen ze dan.

Tip 1: Leer al van jongs af aan

Het is gebleken dat jonge kinderen het heel leuk vinden om hun ouders na te doen en mee te helpen met allerhande klusjes. Kleine kinderen weten nog helemaal niet dat wij ouders, opruimen en schoonmaken vaak helemaal niet leuk vinden. Dus vooral zo laten. En kinderen mee laten helpen, zo snel mogelijk.

En nu hoor ik je denken: Maar vanaf welke leeftijd kan dit dan al? Nou, dat is eigenlijk al best vroeg. Een kind van 3 jaar kan bijvoorbeeld al prima zijn of haar jas ophangen, schoenen uitdoen en op een vaste plek zetten en speelgoed opruimen (al zal hij/zij hierbij vaak nog wel wat hulp nodig hebben).

Door kinderen van jongs af aan hier al aan te laten wennen en hen dit te leren, ontstaat routine. En routine zorgt ervoor dat er minder over een taak nagedacht hoeft te worden. Daardoor gaat een kind dit vaker uit zichzelf doen.

Tip 2: Geef zelf het goede voorbeeld

Waar de eerste tip eigenlijk heel makkelijk is en er weinig inzet van jou nodig is, is deze tweede tip mogelijk iets lastiger. Want je hebt al bij de eerste tip kunnen lezen dat kinderen het heel leuk vinden om jou na te doen. Dat geldt helaas niet alleen voor al je positieve eigenschappen, maar ook voor die paar kleine negatieve…. Want mik jij jouw jas bij binnenkomst over een willekeurige stoel en ligt je tas na binnenkomst naast de bank, dan is de kans groot dat jouw kind het niet anders doet.

Dus wil je graag dat je kind meteen zijn/haar spullen opruimt, dan zal je dit zelf ook moeten laten zien. Tanden op elkaar dus en eens heel kritisch naar je eigen gedrag kijken. Waar valt nog winst te behalen?

Misschien is het een fijne gedachte dat deze tip echt het verschil kan gaan maken. Want zien opruimen, doet opruimen!

Tip 3: Ruim samen op

Deze tip werkt vooral erg goed bij kleinere kinderen. Ofschoon ook oudere kinderen dit vaak wel leuk vinden. Want samen opruimen is natuurlijk veel gezelliger dan alleen aan de slag moeten.

Daarbij komt dat door samen op te ruimen, ook ruimte ontstaat voor een goed gesprek. Of een gezellig gesprek. In ieder geval creëer je door samen op te gaan ruimen ruimte om te kletsen. Zonder dat het voor je kind een te serieus gesprek wordt waarbij je tegenover elkaar zit en je elkaar aan moet kijken. Vaak vinden kinderen dat namelijk veel lastiger.

Tip 4: Laat zien wat het ze oplevert

Deze tip ligt misschien niet zo voor de hand, maar kan wel heel handig werken. Je kunt kinderen vragen om op te ruimen vanuit twee verschillende gezichtspunten. Je kunt bij jezelf blijven en zeggen dat je ‘helemaal klaar bent met alle zooi om je heen’. Of dat je zegt ‘Ik kan met goed fatsoen niet meer in die kamer komen’. Hoor je het jezelf al zeggen? En hoe reageert jouw kind daar dan op? Grote kans dat je kind je aankijkt met een blik van ‘Tja, en waarom zou ik dan op gaan ruimen?’

Handiger is het om na te gaan wat het opruimen je kind op gaat leveren. Soms vraagt dit wat creativiteit maar het kan bijvoorbeeld werken door te zeggen ‘Wanneer je het opruimt, kun je het daarna veel gemakkelijker weer terug vinden’ of ‘Wanneer je het opruimt, krijg je weer ruimte op je slaapkamer om je vrienden/vriendinnen uit te nodigen en lekker op je eigen kamer te chillen/spelen/etc. Stukken leuker dan beneden op de bank waar je moeder ook rondloopt.’

Waarschijnlijk weet jij veel beter waar jouw kind gevoelig voor is en welke reden jij het beste kunt benoemen.

Tip 5: Begrijp hun gedrag

Kinderen leven vaak heel erg in het moment. Ze zijn nu aan het spelen en daar past nadenken over opruimen echt niet bij. En daadwerkelijk opruimen al helemaal niet.

Daarmee zeg ik niet dat kinderen dus niet op hoeven te ruimen. Zeker niet, ik denk alleen wel dat je invloed kunt hebben op de manier waarop je kind aan de slag gaat.

Je kunt bijvoorbeeld op tijd al aankondigen dat het bijna tijd is om te stoppen. Door dit te doen, kan je kind vast een beetje gaan afronden. Het komt niet als een hele grote verrassing wanneer je daarna dan zegt dat het tijd is om op te gaan ruimen.

Ook kun je er voor kiezen om tegen je kind te zeggen dat je begrijpt dat het helemaal niet leuk is om te moeten stoppen. Hiermee creëer je bij je kind het gevoel van ‘fijn, ze begrijpt me’ en voelt hij/zij zich serieus genomen. Ik kan me zelf ook wel situaties voorstellen dat ik er echt van kan balen wanneer ik moet stoppen met iets wat ik leuk vind. Wanneer iemand me dan het gevoel geeft dat het hem/haar niets kan schelen dat ik er van baal, schiet ik een stuk sneller in de weerstand. En dat is bij een kind vaak niet anders.

En natuurlijk is het fijn voor je kind wanneer hij/zij af en toe een compliment van jou krijgt dat je het fijn vindt dat er opgeruimd is, dat het gezellig was om samen op te ruimen of dat de ander het gewoon goed gedaan heeft.

Aan de slag!

Geïnspireerd geraakt door de tips? Ik ben heel benieuwd. Probeer de tips eens uit en ervaar welke voor jou en jouw gezin het beste werken!

Ben jij benieuwd welke klusjes door kinderen van verschillende leeftijden gedaan kunnen worden? Download dan hier de checklist klusjes voor kids per leeftijd.

Wil je graag regelmatig tips & adviezen voor meer ruimte en overzicht ontvangen? Meld je hier aan.

BERICHT DELEN