Wanneer je naar de cijfers kijkt, zou je bijna denken dat een scheiding inmiddels ‘normaal’ is. Maar niets is minder waar. Een echtscheiding staat, afhankelijk van de lijst die je hanteert, op de tweede of derde plaats van stressvolle gebeurtenissen. Het is een ontwrichtende en ingrijpende gebeurtenis.
Fasen
Eigenlijk heb je meerdere fasen in het traject van een scheiding:
- De periode die aan een scheiding vooraf gaat, waarin de relatie niet goed loopt.
- De scheiding zelf waarbij, naast al het verdriet, allerlei praktische zaken geregeld moeten worden.
- De periode na de scheiding, wanneer je jouw nieuwe leven weer op gaat bouwen.
Al deze fasen hebben invloed op de manier hoe jij naar je spullen kijkt en welke rol opruimen heeft.
Opruimen in de periode die aan een scheiding vooraf gaat
Wanneer een relatie niet goed loopt en dreigt om te vallen, is het laatste waar je je mee bezig houdt vaak het huishouden. Je bent aan het overleven en al je tijd en energie gaat zitten in het proberen te redden wat er te redden valt en het bedwingen van de rollercoaster aan emoties waar je doorheen gaat.
Redenen waarom huishouden verandert
Om een goed georganiseerd huishouden te kunnen hebben, moet je goed met elkaar kunnen communiceren over het verdelen van taken en elkaar aan kunnen spreken op verantwoordelijkheden. In de praktijk zal dit in deze fase vaak erg lastig zijn. Je hoort nog wel bij elkaar, maar je relatie schuurt en kraakt en communiceren gaat niet meer zoals je gewend was.
Misschien ben je in deze fase zo uitgeblust, dat je veel tijd doorbrengt op de bank en geen puf hebt om op te ruimen. Of je blijft in deze periode zo lang mogelijk op je werk om maar niet thuis de realiteit onder ogen te hoeven zien.
Je hebt geen zin om je huis gezellig te maken. Waarom zou je? Er is geen enkele reden om te zorgen voor een uitnodigende, warme plek.
Meer rommel en minder overzicht
Allemaal redenen waardoor al voor de scheiding je huishouden verandert. Er ontstaat vaak meer rommel en het overzicht wordt minder. Je functioneert eigenlijk in deze periode al niet meer als eenheid en dat is vaak terug te zien in je huis. Dit is een heel logisch proces. Voel je hier dan ook niet schuldig over.
Opruimen tijdens de scheiding zelf
Wanneer je uiteindelijk toch besluit uit elkaar te gaan, heb je naast alle gevoelens en het regelwerk van allerlei formele zaken, ook nog de verdeling van het huis en alle spullen die hierin staan. En ook al is nu rationeel duidelijk dat jullie niet langer meer bij elkaar horen, je gevoel is er misschien nog helemaal niet aan toe om dit zo te zien.
Je huis en alle spullen die hierin staan, ademen eigenlijk alleen maar herinneringen. Goede en minder goede, maar er zijn nauwelijks dingen te vinden die voor jou geen emotionele waarde hebben. En dan moet je hier besluiten over gaan nemen. Een bijna onmogelijke taak, maar wel eentje die noodzakelijk is om straks verder te kunnen.
Allereerst het huis. Bij een koophuis moet je nadenken of iemand in het huis blijft wonen en zo ja, wie dat wordt. Of dat jullie het huis gaan verkopen en allebei op zoek moeten naar iets anders. Bij een huurwoning hebben partners na een scheiding allebei evenveel rechten om in het huis te blijven. In dit geval moet besloten worden wie blijft en wie vertrekt.
Welke bezittingen verdeeld moeten worden bij een echtscheiding hangt af van jouw persoonlijke situatie. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan is alles van jullie samen. Alle bezittingen worden eerlijk verdeeld. Hebben jullie huwelijkse voorwaarden opgesteld? Dan is de verdeling eigenlijk al vastgelegd toen jullie gingen trouwen.
Verdeling van spullen
Probeer bij de verdeling van de spullen zoveel mogelijk de volgende vragen in je achterhoofd te houden:
- Focus ik me vooral op ‘zorgen dat we allebei de helft krijgen’ of op ‘ik wil dit graag hebben omdat het me een goed gevoel geeft’?
- Wil ik dit alleen hebben om mijn ex dwars te kunnen zitten? En wanneer dit het geval is, waarom zou ik het dan straks in mijn huis willen hebben?
- Als ik vandaag de mogelijkheid heb om dit te kopen, zou ik dat dan doen?
Ik begrijp dat dit niet makkelijk is. Wanneer er zaken zijn die jullie allebei heel graag willen hebben, kunnen jullie er ook voor kiezen een doos of paar dozen met spullen te maken waar je samen pas later een besluit over gaat nemen. Wanneer dan de eerste emoties achter de rug zijn, kijk je waarschijnlijk heel anders tegen de spullen aan en wordt het makkelijker om ook deze te verdelen.
Besluiten nemen
In deze fase zal ook weinig tijd zijn om echt op te gaan ruimen. Je bent in deze periode waarschijnlijk meer aan het verdelen en inpakken. Begin ook niet meteen na de scheiding met heel radicaal opruimen. Vaak is het in deze fase lastig om keuzes te maken. Waarom? Omdat je vertrouwen met de scheiding hoe dan ook een klap heeft gehad. Vertrouwen in wie jullie waren, maar ook vertrouwen in jezelf. Wie ben jij en wat wil jij? Neem de besluiten die nu echt genomen moeten worden en stel de andere besluiten, bijvoorbeeld over welke spullen je wel of niet wil bewaren, nog even uit.
Gun jezelf eerst tijd om je gevoelens een plekje te geven. Ben lief voor jezelf en zorg goed voor jezelf. En pas wanneer de stof van de scheiding een beetje begint te dalen en jij het gevoel hebt een stap vooruit te willen zetten, kun je aan de slag gaan met opruimen en een nieuw leven opbouwen.
Opruimen in de periode na de scheiding
Opruimen na een scheiding kun je zien als het stap voor stap terugwinnen van jouw leven. Hoe? Door jezelf bij alle spullen die je hebt, de volgende vragen te stellen:
- Wie ben ik nu ik niet langer getrouwd ben?
- Past dit bij mijn nieuwe ik of niet?
Opruimen na een scheiding is een manier om jezelf te herontdekken. Je bent niet langer ‘we’ maar ‘ik’ en je kunt nu keuzes gaan maken die bij deze nieuwe situatie passen. Waarbij je niet op zoek hoeft naar compromissen maar volledig zelf de regie in handen hebt. Spannend, maar ook een mooie uitdaging. Wanneer je dit gaat doen, zal je erachter komen dat je sterker bent dan je zelf denkt. Na zo lang samen besluiten genomen te hebben, kom je er nu achter dat je het ook zelf kan. Je leert jezelf stukje bij beetje (weer) steeds beter kennen.
Sfeer in je nieuwe huis
Sluit je ogen. Probeer na te denken over hoe je graag wil dat je huis gaat voelen? Warm, gezellig, creatief, veilig, rustig of bijvoorbeeld uitbundig? Welk woord komt het duidelijkst naar boven? Zodra je dit weet is de volgende vraag: “En hoe ziet je huis er dan uit?” Stel dat je morgen je huis binnen stapt en er een wonder is gebeurd. Het voelt precies zoals je wil. Hoe zien je huis en de ruimtes in je huis er dan uit?
Ruim op in een tempo dat past bij jouw gevoel. En maak keuzes die passen bij het beeld dat je zelf gecreëerd hebt.
Praktische tips:
- Begin met de spullen die minder fijne herinneringen oproepen met betrekking tot de relatie die je gehad hebt. Neem hier afscheid van;
- Bekijk je kledingkast zorgvuldig. Welke spullen heb je gekocht omdat alleen JIJ ze mooi vond? En welke heb je gekocht omdat je ex vond dat het jou mooi stond? Bewaar alleen de spullen die passen bij jouw nieuwe ik;
- Blijf je wonen in het huis waar jullie samen gewoond hebben? Zorg ervoor dat je een aantal kamers aanpakt en naar je eigen smaak in gaat richten. Geen geld hiervoor? Zet dan bijvoorbeeld de meubels anders en verplaats wat accessoires in je huis. Zorg voor een sfeer die meer bij jou past dan bij jullie;
- Wanneer jij degene bent die in het huis blijft wonen, zorg er dan voor dat er geen spullen van de ander (jaren)lang bij jou blijven staan. Je bent geen opslag en mag van de ander verwachten dat deze spullen binnen een redelijke tijd opgehaald worden;
- Zoek naar een goede balans in spullen die je herinneren aan het verleden. Voorkom dat je alles in een impulsieve bui weg doet maar voorkom ook dat je je letterlijk begraaft in het verleden.
Probeer uiteindelijk een huis voor jezelf te creëren dat weer een echt thuis wordt. Met spullen waar jij blij van wordt. Omdat ze passen bij wie jij bent.
Wil je graag regelmatig tips & adviezen voor meer ruimte en overzicht ontvangen? Meld je hier aan.
Wist je dat ik op mijn facebookpagina dagelijks Facebooktips met je deel? Je vindt mijn pagina op https://www.facebook.com/deruimtecoach/